Babeczki - Reniferki

By | 12/23/2014 2 comments
Przepis znalazłam kiedyś w sieci, troszkę go zmodyfikowałam i wyszły najlepsze babeczki, które wszyscy uwielbiamy!

Na babeczki reniferowe w internecie jest mnóstwo przepisów, większość to babeczki ucierane piernikowe, jako, że nie przepadamy za pierniczkami postanowiłam wykorzystać 
sprawdzony przepis :) Dzisiaj to oni przejęli dowodzenie!



Składniki:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakaa do wypieków
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Czekoladę pociąć na drobne kawałeczki.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszać jajka, jogurt naturalny i cukier. Dodać roztopione masło i wymieszać.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao - wymieszać /po dodaniu mąki mieszać tylko chwilę, do połączenia składników/.
  6. Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką.
  7. Blachę wyłożyć papilotkami, uzupełnić ciastem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 180 st.
Gdy babeczki będą już upieczone i wystudzone zabieramy się za dekorowanie.

Do dekoracji:
  • Biszkopty
  • Precelki
  • 1, 5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Groszki białe i czerwone
W biszkopty wbijamy czerwone groszki będą to noski reniferków. 
Roztapiamy czekoladę z niewielką ilością mleka. Smarujemy wierzch babeczki.
Nakładamy na babeczkę, następnie dokładamy oczy. Precelki łamiemy na pół i wbijamy po obu stronach twarzyczki :)

SMACZNEGO!!!!

P.S. Przepis jest uniwersalny, babeczki dzięki czekoladzie nie są takie suche. Smakują równie dobrze, jako reniferki czy z kremem mascarpone czy nawet bez dodatków :) 













Wszytskie nasze ulubione przepisy znajdziecie TU.
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

Będzie nam bardzo miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)
Pamiętaj w sieci nie jesteś anonimowy :*