Przepis znalazłam kiedyś w sieci, troszkę go zmodyfikowałam i wyszły najlepsze babeczki, które wszyscy uwielbiamy!
Na babeczki reniferowe w internecie jest mnóstwo przepisów, większość to babeczki ucierane piernikowe, jako, że nie przepadamy za pierniczkami postanowiłam wykorzystać
sprawdzony przepis :) Dzisiaj to oni przejęli dowodzenie!
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakaa do wypieków
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Czekoladę pociąć na drobne kawałeczki.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszać jajka, jogurt naturalny i cukier. Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao - wymieszać /po dodaniu mąki mieszać tylko chwilę, do połączenia składników/.
- Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką.
- Blachę wyłożyć papilotkami, uzupełnić ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 180 st.
Gdy babeczki będą już upieczone i wystudzone zabieramy się za dekorowanie.
Do dekoracji:
- Biszkopty
- Precelki
- 1, 5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- Groszki białe i czerwone
W biszkopty wbijamy czerwone groszki będą to noski reniferków.
Roztapiamy czekoladę z niewielką ilością mleka. Smarujemy wierzch babeczki.
Nakładamy na babeczkę, następnie dokładamy oczy. Precelki łamiemy na pół i wbijamy po obu stronach twarzyczki :)
SMACZNEGO!!!!
P.S. Przepis jest uniwersalny, babeczki dzięki czekoladzie nie są takie suche. Smakują równie dobrze, jako reniferki czy z kremem mascarpone czy nawet bez dodatków :)
Wszytskie nasze ulubione przepisy znajdziecie TU.
ale one ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńjeja! jakie cudaśne :)
OdpowiedzUsuń